Skoči na glavno vsebino

Evropski teden mobilnosti na POŠ Dolenja vas

Avto že dolgo ni več v modi, to zdaj vemo že vsi. Zato vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo šolske ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad. Letošnja tema Evropskega tedna mobilnosti je Varčne poti.

Trajnostno mobilnost slavimo že več kot 20 let. Vsako leto nas je več za zdravo mobilnost.

Kako je avtomobil postal sovražnik dobrega življenja?
Vsak dan se na naših cestah kuhajo podnebne spremembe, prihaja do prometnih nesreč, se prižigajo rdeče luči zaradi naraščajočih številk obolelih in vrstijo neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motoriziran promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.

V TEDNU, KI JE ZA NAMI SE JE NA NAŠI ŠOLI DOGAJALO VELIKO ZANIMIVEGA.

Iz vasi Prigorica je 19. 9. 2023, 20. 9. 2023 in 21. 9. 2023 »vozil« Pešbus. Na Pešbusu se nam je pridružilo okrog 40 učencev. Dobre volje ni manjkalo.

Za nas nekoliko drugačen dan je bil v sredo, 20. 9. 2023, saj smo skozi ves dan naše šolsko dvorišče »krasili« z gibanjem. Petošolci so se preizkusili v spretnostni vožnji po kolesarskem poligonu.

Ker nas je v petek presenetilo vreme, bomo športni dan izpeljali v tem tednu.

Teden, ki je za nami nas je nagovoril, da poskrbimo za zdravo mobilnost. Nam bo to uspelo tudi v naprej?

 

Špela Gornik Oražem, vodja POŠ Dolenja vas

Dostopnost