Skoči na glavno vsebino

Drug drugemu smo biser

Prav bo, da tokrat začnemo s citatom ameriškega pisatelja Daniela Kleina, ki pravi, da so »…v življenju različna obdob­ja, vsako s svojimi značilnostmi. Če se kateremu izognemo, se ti izmuzne tisto, kar ti ponuja. Kdor tega noče verjeti, zamudi najlepše, kar mu lahko posamezno življenjsko obdobje ponudi.«

In tako lahko rečemo kako o starosti.

Je prav, da to življenjsko obdobje odrivamo na stranski ti? Vsekakor ne! Tako kot vsa druga obdobja življenja ima tudi starost svoje vzpone in padce, svoje trne in bisere. In tisti, ki se tega zaveda, lahko uspešno pluje po razburkanih vodah umirjajočega se obdobja, polnega modrosti, mnogih čudovitih in tudi nekaterih manj bleščečih spominov, misli in izkušenj. Starost ima vse to, kar otroci nimajo, zato je prav, da se večkrat srečajo in s svojimi zakladi obogatijo drug drugega.

Tako so se učenci 5.c Osnovne šole Ribnica z učiteljico Andrejo Hočevar ob koncu maja odločili, da tokrat ne odidejo v Dom starejših občanov Ribnica nastopat, kar so počeli do sedaj, ampak se s tamkajšnjimi stanovalci pač malo podružijo. Seveda so se učenci v ta namen dobro pripravili in s seboj prinesli tudi nekaj družabnih iger, ki so jim bile v pomoč pri začetnih stikih s stanovalci. Tudi starostniki namreč poznajo najboljše družabne igre kot so Človek ne jezi se, pa Domine ali celo Štiri v vrsto. Zabaven boj do zmage pa je pripeljal še do zanimivih pogovorov, kateri so se spletli predvsem me petošolkami in njihovimi starejšimi gostitelji.

Nekaj dečkov se je takoj napotilo po zanje in izkušnje starih mačkov v Šahu, ki so neustrašno bili boj z mlajšimi tekmeci. Temu primerni so bili tudi končni neodločeni izidi obeh šahovskih turnirjev, kjer se je izmenjalo veliko znanja in izkušenj.

Za konec pa je petošolce navdušila še gospa, ki je prav uživala v ciljanju v tarčo. Otrokom je na zabaven način pokazala nekaj nenavadnih goljufij, ki so nas ob koncu druženja pošteno pozabavale.

Kljub začetni zadregi je bil obisk starostnikov iz Doma starejših občanov res neprecenljiva izkušnja, ki je še precej časa zaposlovala misli ribniških petošolcev, projektoma »Simbioza« in »Sožitje« pa potrdila pravo pot. Za modre je starost sezona pobiranja sadov in prav je, da pri tem sodeluje ter jim pomaga tudi generacija mladih.

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost