Skoči na glavno vsebino

LITERARNI VEČER OB POČASTITVI 80. OBLETNICE ROJSTVA RIBNIŠKEGA PISATELJA MIHE MATETA

V letu 2022 praznujemo 80. obletnico rojstva rojaka in pisatelja Mihe Mateta, vsestranskega kulturnega delavca, ki je resnice in šale iz Ribniške doline s svojim peresom ponesel v širni svet. Ta najvidnejši pisatelj naše doline se je rodil 6. avgusta 1942 v Goriči vasi. Kljub težkim časom je bilo otroštvo pisatelja prežeto s prisrčnimi dogodivščinami, ki jih je večkrat opisal tudi v svojih delih.

V tretjem tednu oktobra smo v Osnovni šoli dr. Franceta Prešerna Ribnica pripravili več dejavnosti v spomin na tega pomembnega Ribničana. V torek, 18. 10. 2022, so na kulturnem dnevu sedmošolci spoznavali in ustvarjali na temo Mihe Mateta, v četrtek, 20. 10. 2022, pa smo priredili literarni večer, posvečen pisatelju in njegovim delom, v katerih je rad hudomušno in odkritosrčno predstavljal Ribnico in njene prebivalce. Počaščeni smo, da so se povabilu na srečanje odzvali tudi soproga Mihe Mateta Bilka Mate in njuna družina ter sorodniki ter gospod župan Samo Pogorelec.

Skozi Matetovo življenje sta nas na literarnem večeru popeljala devetošolca Žana in Luka pod mentorstvom Majde Ilc Husein. Miho Mateta nista predstavila samo kot pisatelja in pomembnega kulturnega ter družbenega delavca, temveč tudi kot človeka, moža, očeta, prijatelja, ki je bil vedno pripravljen na šalo in ki je bil, kot sta zaključila, »široka usta, pero in srce naše doline«.

Časa za prebiranje knjig nismo imeli, so nam pa vpogled v Matetova literarna dela omogočili sedmošolci, ki so duhovito odigrali Ribničana Urbana v krčmi, dramski prizor, prirejen po knjigi Mihe Mateta Široka usta, pod mentorstvom Jelke Mate, ter osmošolci, ki so s kamišibajem pripovedovali zgodbe o krošnarju Urbanu, ciganu Štefanu in Matevžu Rikvercu pod mentorstvom Lee Bracovič in Anje Briški Merkaš. Pesem Od Ribn`ce do Rakitn`ce je zapel mladinski pevski zbor in učenci 7. b pod mentorstvom Nataše Arko.

Na ogled je bila postavljena razstava stripov osmošolcev, narisanih po knjigi Smeh in solze moje doline, pod mentorstvom Vanje Novak, in portretov Mihe Mateta pod mentorstvom Katarine Drobnič. Le-ta je oblikovala tudi likovne podobe Matetovih književnih junakov, ki krasijo prvo nadstropje naše šolske stavbe C.

Ob koncu so obiskovalci prejeli še knjižne kazalke s podobo Mihe Mateta, ki jih je za nas oblikoval Matetov pranečak Črt Mate, sedmošolci pa so jih dopolnili še z lepimi mislimi iz Matetovih del v literarni in ustvarjalni delavnici.

Prireditev smo zaključili z mislimi o sreči.

»Sreča si ti in jaz,

je današnji in jutrišnji dan

in tale pesem je dokaz,

ki naj bo nasmejan.« (M. Mate)

 

Zapisala: Anja Briški Merkaš

Fotografije: Katarina Drobnič

Dostopnost