Skoči na glavno vsebino

KULTURNA DEDIŠČINA NAŠE DOLINE

V torek, 18. 10. 2022, so imeli učenci predmetne stopnje kulturni dan. Devetošolci so se tradicionalno odpravili velikolaško literarno pot, letos je bila jubilejna – šestdeseta!

Učenci šestih, sedmih in osmih razredov so spoznavali in utrjevali zavest o kulturni dediščini naše doline. Najprej so spoznali našega rojaka – Miho Mateta – saj letos praznujemo 80. obletnico njegovega rojstva, pomembnega slovenskega pisatelja, prevajalca, kritika, esejista, urednika, vsestranskega kulturnega in družbenega delavca ter ambasadorja ribniškega humorja. Sprehodili so se skozi njegova dela in v literarni uri so med drugim spoznali, kdaj je ribniškemu novorojenčku določeno, s katero rokodelsko dejavnostjo značilno, za Ribniško dolino, se bo ukvarjal.

Nato je sledila enourna prireditev v ŠCR z naslovom Kulturna dediščina naše doline. Vsebina le-te je zajemala tri segmente ribniških korenin, in sicer: suhorobarstvo, lončarstvo in narečje. Kamorkoli po svetu gre Ribničan, ga drugje takoj prepoznajo, samo pove nekaj besed in izda nas naše pojoče narečje, ki je del nesnovne kulturne dediščine in nam mora biti v ponos, saj je narečje prva govorica, ki smo jo slišali kot otroci in jo ponotranjili. V veselje nam je bilo, da sta se vabilu odzvala rokodelca Franc Jaklič in Janez Bojc, ki sta prikazala delo lončarja in suhorobarja. Na dogodku je nastopili 7. b, ki je pod mentorstvom Nataše Arko zapel znamenito ribniško pesem Od Ribnice do Rakitnice, z dramsko točko so nastopili tretješolci, ki so dramatizirali ribniško izštevanko, šestošolci so z japonskim gledališčem – kamišibajem – prestavili pravljico o nastanku suhe robe ribniške pisateljica Sonje Pucer z naslovom Kako je čapljič izumil suho robo in tudi Ribničana nista manjkala, Žan Prelesnik in Mark Nosan sta s pristno govorico povedala nekaj modrosti.

V drugem delu kulturnega dne so se učenci po lastnih interesih razvrstili po delavnicah, kjer so spoznali in se preizkusili v različnih dejavnostih, ki jih razvijamo v naši dolini. Delavnice so potekale pod mentorstvom učiteljev, rokodelcev, upokojenih učiteljic, v sodelovanju z Rokodelskim centrom, Miklovo hišo in čebelarstvom Kojek.

V fotografski galeriji vas vabim na ogled delavnic in boste videli, s čim vse se ukvarjamo v leskovi dolini.

                                                                                                                                 

Vanja Ropret

Dostopnost