Skoči na glavno vsebino

Radoveden korak skozi široko odprta vrata

Kdor čaka – dočaka! Končno je gospa »Korona« dvignila roke in vrtcarjem ponovno izdala že staro dovoljenje za obisk šole v Ribnici!

Vsekakor je težko reči, kdo je bil bolj vesel tega obiska: predšolski malčki iz Vrtca Ribnica, ki so obiskali ustanovo, ki jim bo v novem šolskem letu predstavljala drugi dom; ali prvošolčki Osnovne šole dr. Franceta Prešerna v Ribnici, ki še vedno gojijo lepe spomine na vrtec. Zadovoljstvo nad obiskom je bilo na obeh straneh povsem jasno razvidno.

Tako je v maju in juniju vseh pet razredov prvošolcev dobilo priložnost pokazati bodočim prvošolčkom najpomembnejše novosti na osnovni šoli. Pokazali so jim svoj razred, svoje šolske potrebščine, pa seveda tudi igrače in igralne kotičke v razredu. Malčkom iz vrtca so pokazali tudi nekaj svojega znanja, ki so ga pridobili v šoli: eni so za vrtčevske malčke pripravili dramatizacijo, drugi so jih učili peti, tretji so jim pomagali pri ustvarjanju, spet naslednji so jih povabili k plesu. Vsekakor veliko novega za naše »zajčke«, »veveričke«, »ježke«, »lisičke«, »medvedke« in malčke iz »krajšega programa«.

Poleg življenja v razredu pa smo šolarji malčkom pokazali še šolsko knjižnico, kjer je knjižničarka Majda za njih pripravila zanimivo dvojno pravljico. Po ogledu garderobnih omaric, ki šolarjem predstavljajo pomemben prostor in od njih zahtevajo veliko odgovornosti, pa smo jih pred odhodom nazaj v vrtec povabili še na sok v šolsko kuhinjo oziroma jedilnico, kjer učenci dnevno jedo kosila.

Vrtčevski malčki so se tako polni novih vtisov vrnili v Vrtec, kjer jih je na zunanjem igrišču čakalo še malo sproščujočega igranja. Prav gotovo pa jih je šola zamikala in prepričana sem, da se v septembru veselo in brez strahu zopet prikažejo pred šolskimi vrati kot naši novi prvošolci.

Do takrat pa lepe počitnice!

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost