Skoči na glavno vsebino

V Ribnici je zaživela Unicefova mreža varnih točk

SPOŠTOVANI!

V Ribnici je zaživela Unicefova mreža varnih točk.

Tako Unicef in Center za Socialno delo Ribnica kot občina potrjujejo, da je pomembno, da so otroci o tem dobro obveščeni.

 

Kaj so Varne točke

Varne točke so raznoliki javni prostori, kamor se lahko zatečejo otroci v primeru kakršnih koli težav – od padca in potrebe po zdravniški oskrbi, do potrebe po pogovoru, izposoje prostora za čakanje na starše, doživljanje kakršne koli oblike nasilja, težav v duševnem zdravju ipd. Varne točke lahko najdemo na zemljevidu, prepoznamo jih po modri nalepki z belo smejočo se hišico. V Sloveniji je projekt razširjen v vseh regijah v državi, trenutno pa je Varnih točk več kot 1094. Spletna stran varnetocke.si je namenjena otrokom, poleg zemljevida Varnih točk dobite tudi informacijo, kako Varne točke pomagajo.

 

Varne točke in njihov namen

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoč. Namen Varnih točk je v prvi vrsti nudenje takojšnje prve pomoči otroku v stiski, nuditi varen in odprt prostor, kjer se otrok in mladostnik lahko umiri in ima priložnost povedati, kaj doživlja. Varne točke prav tako predstavljajo bližnjico do strokovne pomoči, saj v primeru prihoda otroka, za katerega se ugotovi, da potrebuje strokovno pomoč, Varna točka poveže otroka s pristojno institucijo.

Pomembni sodelavci v projektu so občine, policija, centri za socialno delo, šole, nevladne organizacije, ki delujejo na področju zaščite otrok, in čez tri tisoč prostovoljcev v UNICEF-ovih varnih točkah.

 

Kdaj jih poiščemo in kako UNICEF-ove Varne točke pomagajo?

UNICEF-ove Varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko zatečeš in pogovoriš o svoji težavi ali pa zgolj razrešiš dvom, če je tvoja stiska resna težava. Nudimo ti prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, da imaš težavo. Ko in če boš potreboval UNICEF-ovo Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopiš v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko UNICEF-ova Varna točka. Izbereš si lahko katerokoli UNICEF-ovo Varno točko, ki ti je najbolj simpatična. Odrasli v UNICEF-ovih Varnih točkah pa bodo še posebej veseli, če jim boš prišel povedat tudi kakšen vic ali pa kakšno drugo lepo novico, ni torej nujno, da UNICEF-ove Varne točke obiščeš samo takrat, ko ti je težko. V UNICEF-ovo Varno točko lahko na pogovor prideš kadarkoli.

 

Unicef-ove Varne točke v Ribnici

  1. trgovina Lidl
  2. trgovina Hofer
  3. Policijska postaja Ribnica
  4. Center za socialno delo
  5. Rokodelski center
  6. Miklova hiša

Dostopnost