Skoči na glavno vsebino

PARALIMPIJSKI ŠPORTNI DAN ZA OSMOŠOLCE

V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije – paralimpijski komite (ŠIS-SPK) in društvom za inkluzijo smo 5. 3. 2024 osmošolcem na OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica organizirali paralimpijski športni dan in jim tako popestrili torkovo sončno dopoldne.

Ta športni dan je bil nekoliko drugačen od tistih, ki so jih bili učenci vajeni doslej. Spoznali so namreč nove ljudi, ki so jim poskušali dokazati, da »športni duh ne izbira telesa«. Učenci so po razredih v različnem zaporedju poslušali predstavitev paralimpijskega športa, življenjsko zgodbo, se preizkusili v parašportnih igrah in kvizu.

V telovadnici smo imeli štiri postaje, kjer so se učenci preizkusili v sedeči odbojki, košarki na vozičkih, bocci in goalballu. Slednjo igro jim je predstavil Matjaž Bartol, saj je bil v tem tudi aktiven in zelo uspešen tekmovalec. Z zanimanjem in občudovanjem so ga opazovali. Ko so se učenci tudi sami v goslballu preizkusili pa so spoznali, da je to mnogo težje, kot izgleda. Vsi osmošolci pa so osupnili ob življenjski zgodbi Aleša Sečnika, ki se je mnogim vtisnila globoko v srce.

Športni dan nam je prinesel vpogled v življenje invalidov in zavedanje, kaj vse je mogoče doseči s trdno voljo, predvsem pa to, da so njihove zgodbe zgodbe o pogumu in vztrajnosti, ki vse nas navdihujejo in so naš opomnik, da smo hvaležni za vsak dan.

Dolores Arko, prof.

Dostopnost