Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan romskega jezika

5.11. 2023  je bil svetovni dan romskega jezika, ki ga Romi po izidu hrvaško-romskega in romsko-hrvaškega slovarja zaznamujejo vse od leta 2008, Unesco ga je pa na pobudo manjšinskega poslanca v hrvaškem saboru Veljka Kajtazija, razglasil od leta 2015. Na slavnostni prireditvi ob obeležitvi dneva romskega jezika v hrvaškem saboru v Zagrebu, je Jožek Hrovat Muc, predsednik Zveze Romov v Sloveniji prejel nagrado za življensko delo za prizadevanje za ohranjanje in razvoj romskega jezika ter razvoj pravil za poenotenje romskega jezika. Obstaja en romski jezik in več narečij romskega jezika.

Samo v Evropi poznamo približno tisoč narečij, od tega najmanj štiri v Sloveniji. Ravno zaradi velikega števila narečij standardizacija jezika za zdaj ni mogoča.

Romski jezik oziroma romščina je živi jezik in tako kot slovenski jezik ima svoje posebnosti, pravi jezikoslovka in naravna govorka prekmurske romščine, Samanta Baranja.

“Če jo primerjamo s slovenskim jezikom, pa če se zdaj osredotočimo samo na število sklonov: v slovenščini poznamo šest sklonov, medtem ko v romščini pa osem. Potem v slovenščini ločimo ednino, dvojino in množino, medtem ko v romščini poznamo samo ednino in množino. Veliko je takšnih slovničnih lastnosti, ki so kar precej zanimive.”

V Sloveniji zasledimo štiri večja narečja romskega jezika; dolenjsko romščino, balkansko romščino Romov v Ljubljani in Mariboru, jezik Sintov na Gorenjskem ter prekmursko romščino. Ravno slednja je tista, ki se najbolj ohranja je pa čisto drugačna od naše dolenjske Katere so vaše tri najljubše besede v vašem narečju, smo povprašali Elvisa Majerja : je to beseda vođi kar pomeni srce, druga je , droma kar pomeni pot, tretja, ki mi je takšna fascinantna, pa je čirikli, kar pomeni ptica.”

In če je že svetovni dan romskega jezika vam vsem romskim učencem in vašim staršem čestitamo ob Svetovnem dnevu romskega jezika in, ŽELINU TU MENGE LAČHO POČUTJE! Želimo da se dobro počutite!

Mina Lipej in Elvis Majer

Dostopnost