Skoči na glavno vsebino

Ob koncu še s pesmijo…

In minilo je še eno šolsko leto…

Po napornem celoletnem delu se pevski zbori Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica zopet lahko pohvalijo s polno malho čudovitih pesmi, med katerimi je mentorica Nataša Arko izbrala le tiste najlepše, s katerimi so pevci pomahali šolskemu letu v slovo in pokimali poletju v pozdrav.

Prav na začetku so naši glasbeniki pozdravili mavrico, ki se skriva v pesmi Over the rainbow, katero so z glasbeno spremljavo izvedli: Pavel Klun, Nana Lesar in Ina Marie Lovšin.

Po otvoritvi pa je s petjem nadaljeval pevski zbor 2. razredov. V njem poje kar 34 pevcev in vsi si bodo letošnje vaje res dobro zapomnili. Vaje so imeli namreč ob torkih 5. šolsko uro, torej pred kosilom, ko so bili nekateri že pošteno lačni. Kljub velikanski otroški lakoti pa se jim je vseeno uspelo marsikaj naučiti. V pesmi Tika, taka so z jezno uro podili poznega Jurčka v šolo. Nato so za mamice igrali na Goslice in za očke občudovali Dolino zeleno. Da pa bi pozabili na lakoto, so z veseljem prepevali pesmice o živalcah: o papagaju, o konjičku, o miškah in mravljah, pa o raku in o plešočem kosu in še kaki drugi vrsti.

Na odru je drugošolce zamenjal pevski zbor 3., 4. in 5. razredov. 24 pevcev je bolj ali manj redno prihajalo na vaje, ne glede na vreme, vedno pa so bili dobre volje.

Prvih 5 izbranih pesmi je povezanih s šolo. Čudežna klop je tista, ki nas ponese po svetu, Dežela branja pa ostaja doma in poje o knjigah. Prosim in hvala je kar nagajivka, saj je nekemu fantičku iz njegovega besednjaka vzela dve najprijaznejši besedi tega sveta. Zato ji pomaga Prijatelj, ki navadno s tabo v isti klopi sedi, in gleda enake reči kot ti. Kajti pravi prijatelj je vedno tam, kamor ne upaš sam. Z veseljem pa se s tabo podružil tudi med šolskim odmorom, od koder je pobegnila izštevanka En ten tenera.

Šolskemu paketu je sledila kratka veriga ljudskih pesmi, kjer sta Muzikant in Preljubi Šent Lenart ugotovila, da je Prišla pomlad. Spomladi je s pesmijo Ti mama sata ge vlak pripeljal še mamo, katero je oče z veseljem čakal na Trati

Tudi mladinski pevski zbor, v katerem poje 23 pevcev, se je odločil nadaljevati z ljudskimi pesmimi s pridihom narave: Travnički so že zeleni, zato so v svojo družbo povabili Sijaj, sijaj sončece, ki je poskrbelo, da so Vsi so venci veili.

Kot protiutež sta sledili dve operni pesmi, kateri sta zapeli solistki devetošolki Katarina Klun in Enja Fajs: Barkarola je iz opere Hoffmanove pripovedke skladatelja Jacquesa Offenbacha in Habanero izpod peresa Georgesa Bizet iz opere Camen.

Poj z menoj, radost deli s pesmijo, pravi naslednja pesem, kateri sta sledili še dve v angleščini. Iz muzikala Moje pesmi, moje sanje prihaja uspešnica My favourite things, črnska duhovna pesem I’ve got peace pa zopet pošteno zamaje ravnovesje. Še dobro, da so se zatem devetošolke še odpravile v Ljubljano in kar na nebotičniku poravnale ravnovesje na Mali terasi.

Za čudovit zaključek se je mladinskemu pevskemu zboru najprej pridružil otroški pevski zbor od 3. do 5. razreda, čemur je sledil še otroški pevski zbor drugošolcev. Skupaj so najprej zapeli hvalnico Domovina ter nadaljevali s pesmijo z naslovom Biseri, čemur je sledil dvoglasni kanon v pesmi Skoči v nov dan, predstava pa se je zaključila s skupno pesmijo Zapojmo vsi.

Polna dvorana in glasen aplavz še posebno ob koncu prireditve sta bila velika pohvala vsem nastopajočim, tudi Slavici Marinković, ki je kot običajno tudi tokrat s harmoniko spremljala ribniške pevske zbore. Zdaj pa samo trdno držimo pesti, da ta pozdrav poletju res drži!

Ravno prav toplo sonce namreč naredi zadovoljne ljudi…

Tekst in foto: Nataša Arko in Katja Rus

Dostopnost