Skoči na glavno vsebino

Mi jo imamo – pogodbo z Božičkom!

Pššššštttt, nikomur povedat!!! Vendar nekomu moram zaupat tole skrivnost, ker bom drugače od napetosti gotovo eksplodirala kot res velika bomba! Da se ne bom zmedla in vsega pomešala, je najbolje, da začnemo kar na začetku…

No, saj veste, tudi v letu 2019 nas je čakal december – mesec pričakovanj, obdarovanj in lepih želja. In za učence razredne stopnje OŠ dr. Franceta Prešerna je prav ta mesec še posebej pomemben. Seveda si tudi naši učenci želijo veliko daril in čim daljše počitnice, vendar preden odidejo na zaslužen oddih od šole, se v decembru prav pošteno nagarajo.  Res je, da se morajo veliko učiti, ker jih ob koncu leta vedno čaka veliko ocenjevanja, vendar to ni vse…

Že pred dobrim desetletjem je naša mlajša polovica učencev sprejela zahtevno nalogo in podpisala pomembno pogodbo – pogodbo z Božičkom. Njega seveda vsi poznamo in tudi prav dobro vemo, kaj počne. Čisto vsakemu od nas je Božiček že prinesel darilce in prijetne želje. Ker pa poskrbi za prav vse ljudi na svetu, je njegova služba zelo zahtevna in odgovorna. In ker je spoštovani gospod že precej star, se je pred leti odločil, da si poišče pomoč.

Nekega poletnega večera je sedel na terasi in si ogledoval zemljevid našega planeta Zemlje. Ko je pogledal proti Sloveniji, mu je v oči padlo mestece Ribnica. V tem malem mestecu je namreč takrat, pred enajstimi leti, svoja vrata odprl Dom starejših občanov s približno 160 stanovalci. Božiček se je bal, da mu ne bo uspelo pravočasno dostaviti daril in lepih želja še tem novim prebivalcem Ribnice, zato se je odločil zaprositi nekoga za pomoč. In ko si je na spletu podrobno pogledal podatke o tem mestu, se je odločil, da bo prav Osnovna šola dr. Franceta Prešerna tista, ki mu bo gotovo pripravljena pomagati.

Ponudbo sem seveda našla jaz, pred vrati svoje pisarne. Jasno, da nisem vedela, kaj storiti, zato sem se obrnila na otroke. Učenci razredne stopnje so rekli, naj ne zganjam panike. Mi bodo pa že oni pomagali! In so mi… Vsa ta leta.

Tako učenci Šolske skupnosti razredne stopnje v sodelovanju s Projektom sožitje že 11 let obdarujejo vsakega izmed stanovalcev Doma starejših občanov Ribnica z darilom, ki je izdelek njihovih malih rok. Prav vsakega tako razveseli topel stisk majhne roke z obilico lepih želja in iskrenim nasmehom.

Našim učencem pa delo z leti ni postalo odveč, temveč jih je zadovoljstvo starostnikov le še spodbudilo k nadaljnjemu obdarovanju. Tako so se najprej odločili, da bi bilo z unikatnim izdelkom enkratno obdariti še vse zaposlene na OŠ Ribnica. Ko pa so videli zadovoljstvo na obrazih svojih trenutnih življenjskih mentorjev, je padel še predlog za obdarovanje vzgojiteljic Vrtca Ribnica, kjer so otroci preživeli svoja prva leta.

Božiček se kar ni mogel načuditi vsej tej zagnanosti, ustvarjalnosti, vztrajnosti in marljivosti svojih izbrancev. Ni kaj, ribniški učenci so vsekakor dorasli svoji nalogi! Tako mnogo preteklih let, kot tudi v decembru 2019. Učiteljici Vanja Novak in Katja Rus sva tako povsem prepričani, da se tudi v naslednjih letih Božiček na naše učence lahko zanese.

Tekst in foto: Katja Rus

no images were found

 

Dostopnost