Skoči na glavno vsebino

Uspešno smo pričarali zimo

Noče in noče se končati letos tale jesen! December je že tik pred vrati, zunaj pa še vedno toplo! O snegu ni ne duha ne sluha. Učenci Osnovne šole Ribnica se še prav dobro spominjajo, kako so septembra zakorakali v novo šolsko leto. Takrat so z veseljem pričakovali jesen in njene pisane barve. Sedaj, konec novembra, pa je seveda že skrajni čas za spremembe! Učenci že komaj čakajo na zimo in na norčije na snegu.

Ker pa 27. novembra o zimi še vedno ni niti najmanjših sledi, so se učenci Osnovne šole Ribnica odločili, da si tokrat pomagajo s pesmijo. Kurenti s pesmijo odganjajo zimo, sveti Jurij s pesmijo kliče pomlad. »Zakaj ne bi tokrat še mi poskusili odgnati jesen s pesmijo?«, so si rekli učenci. Vsekakor je bolje  poskusiti kot čakati križem rok.

Tokrat je v Dom starejših občanov Ribnica svoje pevce pripeljala učiteljica Mojca Troha. Z otroškim pevskim zborom je najprej pripravila venček dobro znanih ljudskih pesmi, katerega je zaključila črnska duhovna pesem, posebej namenjena klicanju snežink.

Tudi Kaja Naja in Taj iz 5.a, ki sta nas s spremno besedo nežno vodila čez celotno predstavo, sta se strinjala, da nam gre kar dobro s klicanjem zime. Da pa v naslednjem letu ne bi imeli preveč težav s ponovnim prihodom jeseni, sta se odločila, da bi bilo pametno povedati tudi kaj dobrega o odhajajočem letnem času. Tako sta na oder povabila še Tilna in Aido iz 3.d ter Stelo in Oskarja iz 4.d, ki so s svojimi hvalnicami v verzih jeseni uspešno pihali na dušo.

Jeseni smo tako pred odslovitvijo zavezali še zlato pentljo za slovo, kajti res je že skrajni čas, da se jesen skrije s svojimi pisanimi listi in prepusti svet belini. Tudi mlajši mladinski pevski zbor, katerega sestavljajo učenci petih in šestih razredov, je pripravil nekaj pesmi, ki so si kar najhitreje želele pobegniti iz otroških grl in priklicati zimo. Za konec pa so občinstvu, katerega je poleg stanujočih iz Doma starejših občanov sestavljalo tudi veliko drugih gostov, napovedali še pesem presenečenja, katero smo vsi nestrpno čakali. Ne boste verjeli, ampak zapeli so nam božično pesem. Božič in sneg – te gre pa seveda odlično skupaj!

Prav vsi se že veselim božiča s snegom, dobrotami, darili, in seveda počitnicami! Da pa vse to zagotovo pride, sta oba pevska zbora za konec pripravila še vsem poznano ljudsko pesem z naslovom »Je pa davi slanca padla«. Tako kot več glav več ve, gotovo tudi več grl glasneje poje, zato so izučeni pevci k petju povabili še vse občinstvo.

Kaj menite, kako se je vse skupaj končalo? Priloženo priznanje naših učencev tokrat ne potrebuje dodatnih besed :

»No, zdaj veste… Za tole zimo smo krivi MI, učenci OŠ Ribnica! Tokrat nam je uspelo spoditi jesen in priklicati zimo! Oprostite, ker bo žal tudi malo hladneje, ampak to je pač ne najbolj prijetni spremljevalec snega. Zato pa obljubimo, da pridemo, ko se naveličamo zime in nam zadiši po pomladi. Takrat bomo pač skupaj klicali pomlad. Do takrat pa uživajte v zimi, v pogledu na zasneženo pokrajino in ledene rože na oknih ter v prihajajočih praznikih.

Lep zimski pozdrav vam pošiljamo ribniški osnovnošolci!«

Foto in tekst: Katja Rus

no images were found

Dostopnost