Skoči na glavno vsebino

Kam so odleteli pisani metulji?

Ste morda vedeli, da so metulji najboljši pokazatelj ohranjenosti narave in raznovrstnosti v naravi? Tam, kjer so metulji, so namreč dobro zaščitene tudi preostale skupine živih organizmov. Pa še to: ker je začetek metulja v ličinki, ki ji pravimo gosenica, ki se kasneje zabubi, iz te bube pa se na koncu izleže metulj, po ljudskem izročilu metulja zaradi te popolne preobrazbe povezujejo celo z večnim življenjem. Prav zanimivo, kajne?

V boju proti koroni in njej podobnim boleznim smo se, upoštevajoč prihajajočo pomlad, na Osnovni šoli dr. Franceta Prešerna Ribnica v okviru projekta Sožitje tako odločili za stanovalce DSO Ribnica izdelati metulje. Prav vsak dobi svojega! V upanju, da se kmalu spet vidimo v živo, bo metulj tisti, ki bo prav vsakega od stanovalcev spomnil, da jih za stenami Doma čaka pisano življenje, vesela narava, takšni in drugačni otroci, ki so prav tako željni snidenja.

Včasih, ko ne gre drugače, so pač želje, upanje in prepričanja dovolj in verjamemo, da bo tudi tokrat tako. Sedaj, ko so šolski pisani metulji odleteli v svoje nove domove, bodo tja prav gotovo prinesli kak nasmeh, nekaj upanja in pomladni pozdrav. In tako bo njihovo delo narejeno.

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost