Skoči na glavno vsebino

V koraku s sončkom

Individualnost – vrednota današnjega časa. Zaradi ločevanja ljudi pa je s pojavom korone individualizacija le še pridobila na svojem pomenu. Žal pa individualizacija poleg medsebojnega odtujevanja vodi tudi do vse večjih razlik med ljudmi. In razlike povzročajo drugačnost…

Pa je drugačnost vedno slaba? Sploh ne! To, da se ljudje med seboj razlikujemo, je prav zares vrednota, ki nam omogoča spoznavanje novega, medsebojno učenje, sprejemanje tujega in še mnogo drugih prednosti. Zato je prav, da tudi otrokom predstavimo razlike med nami, kajti šele tako jih drugačnosti ne bo strah in se bodo z nepoznanim pripravljeni spoprijeti.

Z namenom spoznavanja in sprejemanja drugačnosti ter dajanja možnosti neobičajnemu se je na pobudo njihovih razredničark skupina razredov razredne stopnje Osnovne šole Ribnica v tekočem šolskem letu vključila v projekt Korak k Sončku, ki drugačnosti daje pozitiven predznak. Zavzema se za upoštevanje pravic prav vseh otrok in spodbuja uspešno vključevanje vseh v okolje ter šolski sistem.  Ker si tudi mi želimo oblikovati strpno družbeno in socialno klimo, ki bo otrokom, mladostnikom in odraslim z invalidnostjo omogočila enake možnosti kot jih imajo sovrstniki, smo se odločili, da za začetek v Ribnici obiščemo uporabnike VDC-ja.

Zaradi preprečevanja širjenja okužb in vseh zavor, katere je v zadnjih dveh letih v naše življenje prinesel virus covid-19, smo žal bili prisiljeni v kot poriniti v preteklih letih uspešno sodelovanje z VDC-jem, zato je bil tokratni obisk uporabnikov centra našim četrtošolcem povsem nepoznan izziv. C-jevci in D-jevci so se v pričakovanju neznanega z učiteljicama Tatjano in Matejo prijetno vznemirjeni odpravili proti VDC-ju. V rokah so nosili svoje izdelke iz fimo mase, katere so napravili z namenom razveseliti in presenetiti svoje gostitelje, kar jim je kasneje tudi uspelo. Ob prihodu pred Varstveno delavni center so varovance najprej pozdravili s pesmijo, nato pa jim izročili svoja darila, katera so pri mnogih učencih spremljale tudi prijetne, pozitivne misli, z veliko domišljije in ustvarjalnosti zapisane na papir. Naši gostitelji so bili navdušeni!

Vsekakor pa smo bili presenečeni tudi šolarji! Varovanci VDC-ja so namreč pripravili darila prav za vse nas. V šolo smo tako odnesli lep kup unikatnih ročno izdelanih obeskov za ključe, katere so seveda ustvarili naši gostitelji. Tako je naše srečanje ne samo doseglo svoj namen, ampak še dodatno motiviralo učence za ponovno srečanje, katerega načrtujemo v začetku novega leta. Kdo ve, morda pa bodo zdravstvene razmere tedaj že ustreznejše in nam bodo dovolite tudi obisk notranjosti VDC-ja, kamor smo v svetlejši prihodnosti tudi povabljeni.

Tekst in foto: Katja Rus

Dostopnost