Skoči na glavno vsebino

¨KARIERNI VLAK¨ V OTROŠKEM PARLAMENTU

  1. 2. 2020 je v Kočevju potekal 30. otroški šolski parlament, z naslovom Karierni vlak. Zbrali so se učenci osnovnih šol iz Kočevja, Ribnice in Loškega Potoka. Našo šolo so zastopali Karolina Nosan, Andraž Juvančič Pertot, Rebeka Duščak ter Luka Kljun.

Predstavniki šolskih otroških parlamentov so se najprej med seboj spoznavali s pomočjo igre ¨klepetalnica¨, kjer so se pogovarjali o različnih temah. V nadaljevanju so se učenci razdelili v pet skupin, kamor so bili razvrščeni učenci iz različnih šol. Nato jih je ¨karierni vlak¨ popeljal na pet različnih postaj evropskih prestolnic.

Prva postaja se je imenovala Ljubljana, kjer so razvijali svojo domišljijo in kreativnost. Uporabljali so poklicne kartice, se pogovarjali o sanjskem poklicu in o tem, kateri poklic bi opravljali. Druga postaja se je imenovala London, na njej so izbrali poklic in ga povezali s šolskimi predmeti. Tretja postaja  je bila Pariz, namen katere je bil spoznavanje značilnosti poklicev s pomočjo urejanja v poklicne družine. Oblikovali so lastno karierno srce in izluščili poklic, ki bi ga radi opravljali. Potem je sledila delavnica Berlin, kjer so preko igre ugotavljali poklic, spodbujali govorne, ročne in gibalne spretnosti. Z drugimi besedami – igrali so Activity poklicev. Na postaji Rim so učenci spoznavali vrednote. Uporabljali so poklicne kartice, zapisali nepopolne vrednote ter opisali vrednote posameznega poklica.

Po koncu delavnic so v vsaki skupini izbrali finaliste, ki so se nato na končni postaji Bruselj pomerili v zabavni igrici. Finalisti so morali povezati tri različne poklice, ki naj bi skupaj opravili neko delo. Žirija je podala ocene in tako smo dobili dva predstavnika, ki bosta na regijskem otroškem parlamentu v Novem mestu 9. marca zastopala kočevske osnovne šole. Največje število točk sta prejela Nejc iz OŠ ob Rinži in Jakob iz OŠ Stara Cerkev.

Imeli smo se lepo, se naučili veliko novega o poklicih in vrednotah ter spletli nova poznanstva. Vsem nam bo ta prijetna izkušnja še dolgo ostala v spominu.

Prispevek si lahko ogledate tudi na spodnji povezavi.

http://www.tvkocevje.si/to-morate-vedeti/druzba/5109-otroski-parlament

Nika Podgorelec, šolska novinarka iz 9. a

Mentorica OP:

Gabriela Maja Grivec

 

Dostopnost